Jaczeńskie przysmaki

Nalewki

Krupnik – przepis na nalewkę

Zdradzamy przepis na jedną z jaczeńskich nalewek. Kieliszeczek łatwego w przygotowaniu, gorącego i aromatycznego krupniku to znakomita propozycja na chłodne dni.

Składniki:
  • Ćwierć kg miodu,
  • 2 szklanki wody
  • Ćwierć laski wanilii,
  • Mały kawałek cynamonu,
  • 2 goździki,
  • 1 ziarno ziela angielskiego,
  • Suszona skórka z cytryny,
  • 0,5 litra spirytusu,
Przygotowanie

Miód, wanilię, 2 go?dziki , cynamon, skórkę z cytryny, jedno ziarno ziela angielskiego zalać dwoma szklankami wody i zagotować. Zestawić z ognia i ostrożnie wlać 0,5 litra spirytusu. Wymieszać dokładnie i podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem aż do zagotowania.

Przecedzi? przez sitko i podawać na zimno lub gorąco.

Do gorącego można włożyć kawałek czekolady i odrobinę masa.

Gościniec Jaczno zaprasza!